Povećanje grudi je hirurški zahvat kojim se poboljšava veličina i oblik ženskih grudi. Spada, pored operacije povećanje usana i operacije zatezanje lica, u najčešće operacije koje se vrše kada je u pitanju estetska hirurgija.Operaciom se postiže željena veličina i oblik, a uklanja asimetrija između dojki, ukoliko postoji.Najčešće se izvodi u opšoj anesteziji, može da traje od 30-ak minuta do 2 sata, a pacijenat se nakon operacije zadržava do 12h u dnevnoj bolnici.

 

 

 

Implanti se mogu postavljati ispod dojke, , oko bradavice ili kroz pazušnu jamu. Posle zahvata postavlja se drenaža zbog sekreta koji curi iz rane, a na rezove se stavljaju vodootporni flasteri koje uklanjamo 2 sedmice. Napetost u grudima je normalna pojava koja isščezava pole par dana. Isto važi za modrice i otoke.Dren stoji u grudima najduže sedam dana, a konci se skidaju u periodu do 14 dana.

Posle operacije obavezno je nošenje grudnjaka i to bez korpi u periodu od najmanje mesec dana do tri meseca, odnosno sve do stabilnosti implantanta na postavljeno mesto. U tom periodu je zabranjeno dizanje tereta kao i fizičke aktivnosti. Normalne, uobičajene dnevne aktivnosti su moguće nakon sedam dana.